Salade met watermeloen, rode bessen, mosterddressing & feta, gegarneerd met rozenblaadjes
Watermeloen wordt veel gegeten in landen in het Midden-Oosten. Terecht want het is heerlijk, dorstlessend en goedkoop. En wat je misschien niet wist, het heeft sterke medicinale eigenschappen zoals verlaging van de bloedruk, een anti-oxiderende werking en zorg voor de aanmaak van een essentieel aminozuur arginine.
Dit recept heb ik vijftien jaar geleden uit het blad smaakmakend gehaald en is feestelijk en een heuse zomertopper. Het is een combinatie van de licht zoetsappige watermeloen met zure rode bessen en een zoute pittige mosterddressing. Als je het lekker vindt kun je nog feta toevoegen, een combinatie die in die warme landen wel vaker met watermeloen wordt gemaakt.
Benodigdheden voor 4 personen: 4 schijven watermeloen, 3 tl. mosterd, flinke scheut olijfolie, sap en schil van halve biologische sinaasappel, zeezout, zwarte peper, 6 takjes rode bes, 50 gram feta en rozenblaadjes ter garnering.
- Snijd de watermeloen in grote dobbelsteenblokjes.
- Maak een dressing met de mosterd, de sinaasappel, de olijfolie, zeezout en zwarte peper.
- Giet de dressing over de watermeloenblokjes.
- Rits de rode bes van de takjes en strooi over de watermeloen.
- Verbrokkel de feta en strooi eveneens over de salade.
- Decoreer het geheel op een platte schaal met rozenblaadjes (van eigen tuin of in ieder geval onbespoten).
- Tip: gebruik i.p.v. mosterd- sinaasappeldressing een olie-citroendressing met muntblaadjes. Serveer de watermeloenschijven met schil en al voor een mooi decoratief effect.
Joost Roks
Kok Rebalancing School