Voorwoord – Hooggevoeligheid

NIEUWSBRIEF REBALANCING SCHOOL

Januari 2016 – Hooggevoeligheid

 

Het is een passie van mij om het belang van respectvol aanraken onder de aandacht van sabine _jpeg(hoog)gevoelige mensen te brengen. Maar voor iedereen is aanraken heilzaam en gezond.

‘Voelen’ doe je non-stop en altijd met je lichaam. Alleen ben je je er meestal niet van bewust. Je lijf is je razendsnelle sensor, je radar. Fysieke pijn, verliefdheid of verdriet zijn makkelijk te herkennen, maar wat voel je nou als iemand achter je staat, je iets moois ziet, of als je een lege kamer binnenstapt waar net een ruzie is geweest? Of als je in je hoofd zit?

Door afgestemd en contactvol aanraken word je gezonder en leer je je lichaam, en dus je sensor en zijn boodschappen goed kennen. Dat is fijn, want dat kun je gebruiken.

Aanraken een kwelling?

Voor hoogsensitieve personen is het extreem belangrijk om te zoeken naar de juiste aanraking. Sommige massages kunnen uiterst hard of gevoelloos zijn en volledig voorbij gaan aan de overbelaste sensor van deze personen. Dan verdwijnt deze in zijn of haar hoofd of is het niet te verdragen.

In de holistische visie van Rebalancing wordt alles gerespecteerd wat zich openbaart tijdens de aanraking: (over)gevoeligheid, fysieke pijn en beperkingen, emoties, vreugde, liefde, trauma, subtiliteiten, ontlading, energie, diepte, andere dimensies, stilte, spiritualiteit – een eindeloze lijst.

Je lichaam ‘weet’, maar onze woorden zijn traag en ontoereikend. Het moment van “een ijskristal op een blaadje zien en dan een vroege merel horen en frisse wind voelen, maar naar huis moeten omdat je het druk hebt”, dát gevoel. Of,  “onrust en het overslaan van je hart, als je in een fractie van een seconde de pijnlijke trek in het gezicht van je geliefde ziet.” Dat kan alleen poëzie een beetje benaderen.

Leer je lichaam kennen, het is muziek, van alle toonaarden.

Sabine Kuypers
assistent docent Rebalancing School
&
Rebalancing praktijk Hierbenje.nu