Unwinding

Unwinding

door Kirsten Storm

Het wordt Lente. De natuur gaat zich weer ontvouwen. Dat wat in een diepe winterslaap is geweest, wordt langzaam weer wakker. De blaadjes aan de bomen ontkrullen aan de takken. De planten en bollen komen weer door de grasmat heen en zoeken een weg naar de ruimte, naar het licht, om te groeien en open te gaan. De dieren rekken zich uit, worden wakker en gaan weer naar buiten, erop uit.

Eigenlijk is dat ook wat er in ons gebeurt als we ‘unwinding’ sessie doen tijdens Rebalancing lichaamswerk. We rekken ons uit, we brengen onze adem in gebieden waar lang geen adembeweging geweest is. Heel langzaam, zacht en subtiel. We blijven even hangen in een lange gaap, of een heerlijke stretching, om vervolgens door te ademen en door te bewegen naar de volgende ‘afwikkeling’ in ons systeem. Hiermee openen we ons myo-fasciale systeem en brengen we meer openheid en souplesse in ons lijf.

In ons leven hebben we veel (onbewuste) dingen opgeslagen. Emoties die we niet konden of mochten voelen. Gebeurtenissen waar we op het moment dat het gebeurde, niet bij aanwezig konden zijn, het niet konden of mochten voelen. Van onszelf, in de situatie zoals die was, of van onze ouders. Dat maakt dat we die gevoelde ervaringen vast hebben gezet in ons lichaam. Dit kan een gevoel van verkramping, vast zitten, strakte, pijn of opgeslotenheid geven.

Door het lichaam langzaam te volgen, hoe het vanzelf weer ‘uit de knoop’ wil geraken, volgen we op een natuurlijke manier de weg naar ruimte, licht, wakker worden, adem, levendigheid, energie. We zijn zo geneigd om met ons hoofd te bedenken hoe we uit de kramp, strakte of een situatie ‘moeten’ raken. Gericht zoeken naar een oplossing of uitweg. Als je je hoofd (en je denken) te rusten kunt leggen, en de natuurlijke beweging in je lichaam gaat volgen, zul je merken dat het enorm bevrijdend kan werken.

In de Rebalancing School maken we gebruik van allerlei vormen van lichaamswerk die de weg naar meer contact met onszelf, meer authenticiteit, meer ruimte, etc. ondersteunen. Unwinding is daar een van. Het kan je uit je hoofd en meer in je lijf brengen. Unwinding brengt je in een meditatieve toestand.

Omdat Unwinding niet goed wetenschappelijk onderzocht en uitgelegd kan worden, zou je kunnen zeggen dat het een Mysterie is. Een mysterie hoe het lichaam als van zelf ‘de weg’ weet. Hoe het ‘van zelf’ het myo-fasciale systeem kan ontwarren.