Tips!

Tips om je natuurlijke staat van zijn te ervaren

Om je natuurlijke staat van zijn te ervaren is het nodig om helemaal in het hier en nu te zijn met wat er in je leeft. Dat is wat we in Rebalancing ‘meditatie’ noemen. Daarvoor hoef je niet persé in een stille ruimte in lotushouding op een kussentje te gaan zitten. Contact maken met je lichaam en de adembeweging in je kan altijd en overal. Die zijn altijd in het hier en nu. De natuur is een ideale plek om jezelf te gronden en te mediteren, omdat ook bomen, planten, dieren en de elementen altijd in het hier en nu zijn. Zij vormen een prachtige spiegel om jouw eigen natuur in te herkennen en je door te laten raken.

De zintuigen van je lichaam en innerlijke afstemming daarop zijn de perfecte ingang naar ontspannen in het hier en nu en de overgave aan onze natuurlijke staat van zijn op dat moment. Wat voel je van binnen als je jezelf helemaal afstemt op de zang van een vogel, bijvoorbeeld? Of wanneer je de geur van een bloem heel bewust opsnuift en voelt wat er in je gebeurt. Misschien komt er een glimlach op je gezicht. Voel je iets van vreugde en of schoonheid in jezelf. Je kunt ook de warmte van de zon of de koelte van de wind via je huid voelen; eerst aan de buitenkant en dan van binnenuit, hoe je het in jezelf ervaart. Loop eens heel bewust met blote voeten op bedauwd gras of op een bladerrijk pad in het bos. Voel de koude of de warmte van de aarde en de uitwisseling van energie in het contact tussen jouw voetzolen en de aarde.

Met een beetje verbeelding kun je wortels laten groeien uit je voetzolen, net als de bomen om je heen. En door jouw wortels energie uit de aarde in jou omhoog laten stromen. Of met jouw wortels contact maken met de wortels van de bomen en planten om je heen. Kijk maar eens hoe dat gaat. Wat ervaar je in je lichaam als jij in dat contact jouw aanwezigheid en liefde aanbiedt? Wat zie je als je jezelf afstemt op de natuur om je heen?

Je kunt ook tijd nemen om zonder enige duiding of oordeel met veel bewustzijn te kijken naar – en vooral te zijn met – een mooie bloem, boom, vlinder of vogel. Of een ander mens. Het gaat in essentie om innerlijk waarnemen voorbij de vormen. De schoonheid in jou zoekt contact met de schoonheid in de bloem of vlinder. Of het licht, of de liefde.

Als jouw hart zich opent voor een ander levend wezen, wat komt er dan terug? Wat ervaar je? Die ervaring kun je gebruiken om je verder over te geven aan wat er zich in jou ontvouwt. Het kan het begin zijn van een innerlijke reis naar thuiskomen in jezelf en in de essentie van jouw leven op aarde.

Stel je eens voor. Als al het leven op aarde verbonden is, kunnen we in die verbinding elkaars energie voelen en ons openstellen voor dieper contact, ongeacht welke vorm elk van ons aardwezens heeft aangenomen. Hoe zou de wereld er uitzien als we leren om op deze manier echt contact te maken met onszelf, medemensen en de natuur?