Stilte

‘Stilte: een denktank van de ziel’

Naast een spiegel van onze natuurlijke staat, is de natuur ook een van de laatste plekken om stilte te ervaren. Volgens akoestiek ecoloog Gordon Hempton is stilte een uitstervend ras is. Deze verzamelaar van natuurlijke geluiden van over de hele wereld definieert echte stilte als aanwezigheid – niet als de afwezigheid van geluid, maar eerder de afwezigheid van lawaai. De aarde is volgens Gordon Hempton een jukebox op zonne-energie. ‘Stilte is een denktank van de ziel. Door diens oren laten we de wereld binnenkomen’.

Gordon Hempton:

‘Nog niet zo heel lang geleden werd aangenomen dat schoon water niet zo belangrijk is, en dat de sterren kunnen zien niet zo belangrijk is. Nu denkt men daar anders over. En ik denk dat we ons nu ook realiseren dat stilte belangrijk is en dat we stilte nodig hebben. Dat stilte geen luxe is, maar essentieel’.

Beluister (of lees) het hele interview met Gordon Hempton (Engels, met prachtige geluidsopnamen) op: https://onbeing.org/series/podcast/page/2/ (scroll naar beneden tot het interview en kies voor ‘listen’ of ‘transscript’).

 

‘Stilte is de taal van God, al het andere is een slechte vertaling’,

-Rumi-