Spelen is Helen

Van wegtrekken naar tevoorschijn komen

‘De aandacht voor spelen in de Rebalancingopleiding heeft mij enorm geholpen om uit mijn comfortzône te stappen.

Ik word uitgedaagd om in beweging te komen, ruimte in te nemen, mijn stem te laten horen. In de veiligheid van de groepsactiviteiten voelt dat speels en gemakkelijk en ervaar ik plezier en lichtheid.

De docent, Rebalancer en tevens acteur, neemt ons mee in verschillende personages, met andere manieren van lopen, praten en kijken. Hij begeleidt ongedwongen en met veel humor waardoor we heel veel lachen!

We zien elkaar op een heel andere manier en toch zijn we het nog steeds zelf. Misschien zelfs wel meer.

Wanneer er doorgepakt wordt naar individueel voor de groep staan, verandert mijn plezier in angst. Interessant om de reactie in mijn lichaam op te merken, de terugtrekking te voelen. Door de uitreiking van de docent durf ik het aan te gaan staan en me in het spel te storten.

De vraag is om een masker op te zetten. Onszelf toestemming geven om het eens heel anders te doen, heel anders te beleven. Goed of fout is er niet. Kruip eens in de huid van een joviale praatjesmaker…. Dapper probeer ik mezelf in beweging te brengen en wat woorden uit te kramen. Eerst doen, ervaren wat er gebeurt, observeren, dat is de oefening.

Ik sta voor de groep en ik probeer de tekst op verschillende manieren. Er komt niets dan gestotter met een klein piepstemmetje. Mijn keel zit dicht, paniek, m’n ademhaling stopt en het enige dat mijn lijf wil is weg! Ik klap volledig dicht.

De docent komt naast me staan en helpt me mezelf te reguleren door een andere draai aan het geheel te geven en me mee te nemen in een andere rol. Deze subtiele uitreiking lijkt van levensbelang. Mijn lijf kan zich wat ontspannen en mijn keel gaat wat open. Opeens is de druk eraf, er wordt gelachen. Ik ben door de angst heen gezakt en een stroom van plezier komt op gang. Een heel andere laag van mij komt tevoorschijn. Van er niet willen zijn vol in de spotlight. En, ik geniet!

Met behulp van dit soort spelelementen en de professionele begeleiding ben ik in contact gekomen met lagen in mezelf waar ik anders bang voor ben en maar moeilijk toegang toe heb. Mij heeft het geleerd dat op een veilige manier door de angst heen bewegen me brengt bij mijn levenskracht. Het geeft me zelfvertrouwen en zet me in mijn kracht. Dit ben ik ook!’

Susan W, Student Rebalancing