Wat is Rebalancing?

Van denken naar voelen naar Zijn

Rebalancing is een lichaamsgerichte benadering die leidt tot meer zelfinzicht. Door Rebalancing leer je de kramp ontspannen waaraan je lichaam en geest in de loop van het leven gewend zijn geraakt. Deze ontspanning geeft een ervaring van welzijn, verandert onze perceptie en opent nieuwe dimensies.

Rebalancing helpt om van een staat van denken naar bewust voelen te gaan en van voelen naar Zijn. Door bewust aanwezig te zijn in het lichaam – en het denken slechts als dienend instrument te gebruiken – wordt iedere ervaring in het lichaam een opening naar de innerlijke wereld, naar zelfinzicht en vrijheid.

 

 

Lichaam en geest
In Rebalancing wordt niet alleen de fysieke spanning in het lichaam aangeraakt, maar ook de geestelijke spanning die daarmee samengaat.
Alle opgedane ervaringen die we – veelal onbewust – ontkennen of waaraan we hechten, verstarren in de vorm van gespannen spieren en weefsels. Dit patroon van identificaties met de ervaringen weeft zich in en door ons lichaam, en vormt de fysieke expressie van onze persoonlijkheid of ego.
Op het fysieke vlak komt dit tot uitdrukking in spanningen en een onnatuurlijke houding. Op het geestelijk vlak uit zich dit vaak in een eenzijdig mentale benadering, omdat er dingen zijn die we niet willen of kunnen voelen. Onze lichamelijke en geestelijke houding is daarmee niet vrij, maar beperkt door het verleden.

Oorsprong
Rebalancing is oorspronkelijk ontstaan in het groei- en meditatiecentrum van de spirituele meester Osho. Deze heeft als geen ander herkend dat het lichaam de tempel is van de ziel, als vrije natuurlijke aard. Rondom Osho verzamelden zich westerse lichaamswerkers en therapeuten met diverse expertises (als Rolfing, Feldenkrais, Trager, Alexandertechniek, Craniosacraal-therapie en bio-energetica). Rebalancing ontstond uit de synthese van deze bijzondere westerse vormen van lichaamswerk met de Oosterse meditatieve benadering van Osho.

Meer dan 30 jaar Rebalancing in Nederland.
De Rebalancing School voor Lichaamswerk en Bewustzijn werd in 1989 opgericht door Deva Barbara van Rooyen, Rob Merkx en Jeanine van Deursen. Sinds 2014 is de dagelijkse leiding van de School in handen van Emile Buring en Inge Delforterie. Het 30-jarig bestaan van Rebalancing in Nederland werd in 2019 feestelijk gevierd met een Inspiratiefestival in Siddeburen.

 

Inge en Emile 2019

Links naar:
Inspiratiejaar

De pijlers van Rebalancing
Rebalancing in de media
Rebalancer als beroep
Vind een Rebalancer
Nieuwsbrief

 

 

Eén gedachte over “Wat is Rebalancing?

Reacties zijn gesloten.