Masterclass TRE – Tension & Trauma Releasing Exercises

TRE staat voor Tension & Trauma Releasing Exercises. Vrij vertaald: een zelf-hulp methode om (chronische) spanning en stress te verlagen, mogelijk als gevolg van opgelopen trauma. TRE is geen fix, geen uitgedachte methode. Elk lichaam heeft een natuurlijk herstelsysteem om zich te ontladen na stressvolle- en overweldigende situaties. Alleen gebruiken de meeste mensen dit herstelsysteem niet meer. TRE maakt een cliënt weer bewust van zijn/haar eigen natuurlijke herstelmechanisme.

Bij TRE leer je een cliënt zelf te reguleren mits hij/zij dit op een veilige manier kan. Hier zit hem juist de crux en is tevens ook de meerwaarde voor therapeuten of andere professionele begeleiders. TRE gaat 15% over ontladen en 85% leren zelf-reguleren. Mensen zijn zich vaak niet voldoende bewust hoe vaak en hoe snel ze over geactiveerd raken. Bij TRE leer je hoe je fysiek, emotioneel en mentaal tijdig kunt reguleren. Zolang er bij een cliënt een vorm van over activatie is, kan er geen heling plaatsvinden. Bij TRE is het de bedoeling dat mensen leren om op 3 niveaus VEILIG te ontladen en te reguleren; te weten op fysiek, emotioneel en mentaal niveau.

Soms is het verlangen van een cliënt echter zo groot om spanning, stress en emoties te ontladen dat het lichaam tijdens een sessie te heftig released. Er ontstaat dan over-activatie van het zenuwstelsel. Hierbij zorgt de cliënt zelf, weliswaar onbewust, voor onveiligheid. Het gevolg is dat de cliënt moe en tevreden de deur uitgaat maar dat er eigenlijk niets is ontladen en niets opgelost. Doordat de release te heftig is verlopen, ontlaadt het lichaam niet.

Een cliënt blijft daardoor terugkomen en hulpvragen verzamelen. Hier is dan inzicht in zelfregulatie nodig. Andersom kan ook. Door allerlei sabotage-/overlevingsdynamieken lukt het soms niet om een cliënt goed te ‘bereiken’ om vervolgens heling en groei te realiseren. TRE kan daar dan bij helpen.

TRE kiest de lichamelijke ingang voor ontlading, waarbij we zoveel mogelijk uit de emotie en uit de dialoog blijven. TRE is dus vooral lijfwerk.

Programma & wat levert het je op?

  • Relaxte interactieve en praktische dag, gestoken in een jasje van humor en lichtheid.
  • Zelf ga je ook fysiek ervaren wat TRE jou brengt.
  • De extra inzichten rondom over-activatie en regulering binnen je eigen begeleidingssessies gebruiken.
  • Je krijgt inzicht en we gaan ook oefenen met 3 praktische modellen die je erna direct kunt gebruiken bij eigen cliënten.
  • Na deze 1-daagse TRE workshop kun je TRE bij/op jezelf toepassen.

Praktisch

Voorafgaand aan de masterclass vragen we je een medische intake in te vullen. Deze intake gebruiken we ook als materiaal en inzicht tijdens de 1 daagse workshop. Marc zal je deze dag uitleggen wat de meerwaarde is van deze checklist. Deze lijst mag je na de workshop zelf ook gebruiken voor je eigen cliënten. We gaan die dag niet met elkaar bespreken hoe jij deze intake hebt ingevuld. Die persoonlijke informatie wordt verder alleen ingezien door de docent Marc Doomernik.

We vragen je voor deze dag verder om zelf een yogamatje mee te nemen.

Masterclass

Masterclass TRE - Tension & Trauma Releasing exercises
Vrijdag 13 oktober 2023
Begeleiding: Marc Doomernik
Lokatie: Bussum, De IJsfabriek
Kosten: € 170
Deze workshop is toegankelijk voor RB's en andere lichaamsgerichte therapeuten


Vul onderstaand formulier in voor inschrijving.

Velden met een * zijn verplicht

Ja/Yes
Yes No
Ja / Yes
Ja / Yes Nee / No
Ja / Yes

Via onderstaande knop ga je naar het betalen van deze activiteit. Na je betaling ben je ingeschreven.