Inspiratiejaar

Rebalancing Inspiratiejaar

Het Inspiratiejaar is een diepgaande jaartraining voor persoonlijke ontwikkeling en bewustwording. De training is bedoeld voor iedereen die intensief en via het lichaam wil werken aan zijn of haar eigen ontwikkeling.

Studenten en team over het Inspiratiejaar (video)

Ontwikkeling in lichaamswerk, zelfonderzoek, meditatie en beweging

Het Rebalancing Inspiratiejaar bied jou een opperst veilige, respectvolle en liefdevolle omgeving, waarin jij:

– een jaar lang intensief aan je eigen (lichaams)bewustzijnsontwikkeling werkt,
– jezelf beter leert kennen en beter leert voelen; je onderzoekt jouw diepere gevoelslagen en leert jezelf dragen in jouw ervaringen,
– je bewuster en vrijer wordt wordt van jouw overlevingsmechanismen,
– ruimer aanwezig leert zijn bij dat wat zich in jou en je leven aandient,
– je verbind met jouw intuïtie; je leert herkennen en voelen wat er werkelijk wil en klopt in o.a. jouw leven, relaties, werk,
– bovenal….het Inspiratiejaar bied jou een omgeving waarin jij via het lichaam jouw zelfliefde meer kunt gaan voelen en verstevigen, inclusief het leren herkennen en volgen van jouw behoeften/wensen en grenzen en hier expressie aan geven.

De trainers nemen jou mee op deze diepgaande innerlijke reis aan de hand van de pijlers van Rebalancing: aanraking, zelfonderzoek en meditatie. Deze pijlers worden aangevuld met werkvormen als (emotioneel) lichaamswerk, beweging, ademwerk, voice dialogue en diverse andere (eigen) werkvormen.
Ook leer je hoe je deze werkvormen toepast in je dagelijks leven. Daarmee leg je een nieuwe basis in jezelf om op te vertrouwen en vanuit te leven en werken. Dit brengt je wezenlijk nieuwe inzichten en nieuwe gevoelservaringen en vergroot je vermogen tot aanwezigheid en rusten in jezelf.

Met aandachtig en oordeelloos aanraken en aangeraakt worden, de kern van het Rebalancing lichaamswerk, ontdek je jouw spanning en ontspanning. Je gaat meer ontdekken over de oorzaak en betekenis van de vastgehouden verkramping die er in de loop van je leven is ontstaan. Je leert ‘de kunst van het aanraken’ in diverse vormen van zachte, diepe en dynamische technieken. Je leert hoe je contact kan maken met de gevoelens, herinneringen en informatie die in het lichaam opgeslagen zitten. Ook leer je jezelf meer kennen door stil te staan bij de manier waarop je ademt, hoe je (lichaam) beweegt en wat je voelt. Door meer te openen, te ontspannen en te durven rusten in jezelf, ontdek je welke essentiële kwaliteiten bij jou horen en geleefd willen worden.

Met zelfonderzoek, dat wij gebruiken in combinatie met het lichaamswerk, leer je onderzoek te doen naar je eigen gevoelde ervaring. Hierbij onderzoek en benoem je stapsgewijs thema’s of gevoelens die zich aandienen. Je leert hoe je deze bewust en zonder oordeel kunt ervaren, waardoor er een grotere aanwezigheid en ruimte in je ontstaat.

Meditatie is de basis van Rebalancing. Met actieve meditaties (een combinatie van beweging en bijvoorbeeld dans of geluid), waarna stilte volgt, leer je hoe je écht in het hier en nu kunt zijn en zo tot een andere staat van bewustzijn komt. Meditatie en aanwezig-leren-zijn zijn, naast in de actieve meditaties, verweven in alle werkvormen die je in de Rebalancing School zult ervaren. Je zult in het Inspiratiejaar dan ook zeer regelmatig momenten van ‘uit het denken’ en ‘ruim aanwezig zijn’ ervaren.

Ook beweging komt in alles wat we doen terug:  in de actieve meditaties, bodyflow, lichaamsoefeningen, dans, unwinding, yoga: je leert voelen wat de beweging is die in je lichaam wil gebeuren en hoe je jouw lichaam kunt openen en ondersteunen.

Nieuwe inzichten en inspiratie 

Het Inspiratiejaar brengt je naar nieuwe inzichten en inspiratie. Dit betekent onder meer dat je:

  • meer bekend wordt met je eigen gevoelsleven en de continue invloed van je hoofd en denken op hoe jij jezelf ervaart,
  • meer kunt lachen, ontspannen, huilen, levendigheid ervaren en steeds meer momenten hebt dat je onbekommerd jezelf kunt zijn,
  • je bewust wordt van je overlevingsstrategieën en deze kunt loslaten;
  • het vermogen ontwikkelt om oordeelloos en liefdevol in contact te zijn met jouw eigen fysieke en emotionele ervaringen en die van de mensen om je heen,
  • zelfonderzoek kunt toepassen op thema’s in je leven en niet meer wilt stoppen met jezelf te onderzoeken ;-),
  • een weg terugvindt naar jouw essentie, jouw authenticiteit, ware kracht en liefde.

Verdieping in je werk en persoonlijke leven

In alle beroepen waarin intensief met mensen gewerkt wordt, biedt het Inspiratiejaar veel toegevoegde waarde. In Rebalancing ligt immers de nadruk op de relatie tussen lichaam en geest, op het lichaamsbewustzijn, op het leren voelen en omgaan met emoties en bovenal….op leren aanwezig te zijn bij wat er is.

Onze studenten (van alle leeftijden!) komen vanuit uiteenlopende achtergronden, interesses, studie- en beroepsrichtingen. Wie je ook bent en welk beroep je ook uitoefent, werken aan je persoonlijke ontwikkeling heeft een positief, diepgaand en helend effect op jezelf én je omgeving.

Het Inspiratiejaar is ook een betekenisvolle aanvulling voor professionals in mensgerichte en (para)medische beroepen, voor coaches, trainers, HR-professionals, psychotherapeuten, psychologen, masseurs en meer.

Locatie Inspiratiejaar 

De blokken van het Inspiratiejaar vinden plaats op het prachtige Landgoed Venwoude, midden in de bossen van Lage Vuursche (provincie Utrecht).  Landgoed Venwoude is een plaats voor bezieling, bezinning en nodigt uit om te ontspannen en om tot jezelf te komen. Meer informatie over Venwoude vind je hier.

Opbouw en magie van het Inspiratiejaar 

Je werkt een jaar lang intensief aan je eigen bewustzijnsontwikkeling. Het inspiratiejaar bestaat uit 7 blokken van 3 trainingsdagen (vrijdag tot en met zondag). Elke driedaagse heeft een eigen thema. De thema’s inspireren je keer op keer in jouw mens-zijn en dagelijks leven. Daarnaast volg je minimaal 3 leersessies bij een docent van het Inspiratiejaar en kun je met je medestudenten oefenen in het geven en ontvangen van o.a. lichaamswerk, indien je dit wilt. Naast de blokken en de minimaal 3 Rebalancing-leersessies bevat het Inspiratiejaar geen andere verplichte activiteiten.

De opbouw van de programma’s van het Inspiratiejaar zijn meer dan 30 jaar doorontwikkeld en worden nog steeds elke Inspiratiejaar-blok doorontwikkeld. Ook worden de programma’s met veel liefde en zorgvuldigheid gekozen en afgestemd op de groep. Hierdoor ontstaat er een diep inspirerend, opperst liefdevol en verbindend veld in de groepen. Velen ervaren dit ‘veld’ als een ruimte om meer dan ooit thuis te komen in zichzelf en weer in hun essentie te durven openen. De magie hiervan in ieders leven is groot en steeds weer voelbaar.

Wat dit kan betekenen voor jou en jouw leven?
Wil je weten wanneer en hoe je kunt starten met het Inspiratiejaar?
Lees dan de pagina met alle praktische informatie.

Basisjaar voor Rebalancers

Het Inspiratiejaar kun je als op zichzelf staande jaartraining volgen. Daarnaast is het Inspiratiejaar ook het basisjaar van de opleiding tot Rebalancer. De opleiding tot Rebalancer duurt (incl. het inspiratiejaar) in totaal drie jaar.

 

button (7)