Hoe meer we het lichaam begrijpen – hoe meer ontzag we ervoor voelen

Hoe meer we het lichaam begrijpen – hoe meer ontzag we ervoor voelen

osho-evidenza

Het lichaam bevat alle mysteries, al de mysteries die het gehele universum bevat; het is een universum in miniatuur. Het verschil tussen het lichaam en het universum is alleen kwantitatief. Eén enkel atoom slechts bevat al de geheimen van materie, het lichaam heeft al de geheimen van het universum. We hoeven helemaal niet buiten op zoek te gaan naar wat voor geheimen dan ook, we hoeven slecht naar binnen te gaan.

Prachtige taal van Osho op de meditatie cd ‘Praten met je lichaam’. Het legt in de meest simpele, maar heldere bewoordingen uit wat de betekenis van het lichaam is.

En voor het lichaam moet gezorgd worden. We moeten er niet tegen zijn, we moeten het niet veroordelen. Als het veroordeelt, heb je het geheel veroordeeld, want in de diepste schuilhoek van het lichaam zetelt het goddelijke. Het Al heeft dit huis van je lichaam gekozen om in te leven. Respecteer je body, heb je body lief, geef om je body. De zogenaamde religies hebben veel antagonisme geschapen tussen de mens en zijn lichaam. Het is waar dat je niet het lichaam bent. Dat betekent niet: dat je tegen het lichaam moet zijn; het lichaam is een vriend. Het lichaam kan je naar de hel meenemen, het lichaam kan je evengoed naar de hemel meenemen.

 

Tempel van het goddelijke

Osho maakt hier een wezenlijk punt door te zeggen dat je niet het lichaam bent. Inderdaad. We zijn niet ons lichaam. We zijn bewustzijn. Advaita-leraar Alexander Smit: ‘Ik heb een huis, maar ben geen huis, ik heb een stoel, maar ik ben geen stoel, ik heb een piano, maar ben geen piano. Ik heb geen bewustzijn, ik ben bewustzijn’. Naar analogie daarvan: ik ben geen lichaam, ik heb een lichaam, maar ik ben bewustzijn.

Osho: ‘Het lichaam is eenvoudig een voertuig. Het is neutraal, waarheen je ook wilt gaan, het staat klaar. Het is een mechanisme van onmetelijke complexiteit, schoonheid, orde. Hoe meer we het lichaam begrijpen, hoe meer ontzag we ervoor voelen. Wat moet we dan wel niet over het hele universum zeggen? Zelfs dit nietige lichaam behelst zo veel van een wonder. Daarom noem ik het lichaam de tempel van het goddelijke. En wanneer je houding tegenover het lichaam eenmaal verandert, wordt het gemakkelijker om naar binnen te gaan, want dan gaat het lichaam voor je open. Het staat je toe binnen te gaan, het begint zijn geheimenissen aan je te onthullen. Dat is hoe alle geheimen van yoga voor het eerst bekend werden. Dat is hoe alle geheimen van Tao voor het eerst bekend werden’.

 

Rinus van Warven

 

begin with the body

 

Tip: Meer lezen over OSHO’s visie op de wijsheid van het lichaam? Bestel de uitgave: ’Rebalancing; Begin with the body’ bij de Rebalancing School voor Lichaamswerk & Bewustzijn.