De Kracht van Spelen

De kracht van Spelen
door Esther Schenkel 

 

Als docent aan de Rebalancing opleiding krijg ik regelmatig de feedback dat ik speels ben. Ik ervaar dit als een groot compliment. Spelen betekent voor mij namelijk vrij en ongedwongen Zijn.
Vrij en ongedwongen genieten, dansen, vrijen, lachen, zingen. Net zoals kinderen dat kunnen. Lachen, spelen, dansen alsof er niemand kijkt (terwijl iedereen kijkt en heerlijk meegeniet).
Als volwassenen vergeten we helaas te vaak hoe dat is om vrij en ongedwongen te spelen, gek te doen, ons even helemaal te laten gaan. We worden serieus en we vragen ons voortdurend af wat de ander, de omgeving, de maatschappij wel van ons denkt als we dat doen.

“Life must be lived as play”
-Plato-

 Zelf ben ik regelmatig op het strand te vinden, ik kan enorm genieten van een duik in de zee, dat maakt me zo ongelofelijk blij. Het liefst vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag, dan is het strand nog wat stiller. Dit zijn voor mij de cadeautjes van de dag.  Ik hoop dan dat er iets van golven zijn, zodat ik er keer op keer heerlijk  in kan duiken, mee kan dansen en spelen. Het brengt mij in het moment, in het hier en nu. Iedere golf, iedere duik is weer een nieuw moment. 

Het maakt me zo blij dat vaak hardop schaterlachen ontstaat van binnenuit. Ik kan en wil het ook niet stoppen, het is iets wat gebeurt en wat ik vrij kan en durf te laten stromen. Hardop lachend in de zee, helemaal in mijn uppie.

Uit het water weer op het strand; voel ik mijn hele lichaam tintelen, van het zout en van de koude wind….het maakt me blij, heel blij. Ik wil bewegen, dansen  en dus beweeg en dans ik; alleen, met de wind, het geluid van de zee, met de tintelingen, rondjes draaiend, lachend en genietend.
Er kijken mensen voel ik, soms staat er iemand stil…..het maakt me niets uit….ik ga door en stiekem hoop ik dat ze mee genieten, dat ze zich misschien wel geïnspireerd en uitgenodigd voelen om ook een keer, gewoon zomaar, te dansen omdat het zo voelt, omdat het kan!

Dat is niet altijd zo geweest. Jaren geleden wanneer ik de neiging van dansen, spelen, lachen voelde opkomen kwam vaak ook onmiddellijk weer die stem in mijn hoofd, die innerlijke criticus, die me vertelde mezelf in te houden, niet zo gek te doen, gewoon te doen, zoals het hoort of zoals men van mij verwachtte of zoals ik het geleerd had.  Als ik me dan toch even liet gaan, kwamen er gevoelens van schaamte en ongemak op en stopte ik maar snel weer, zo doen we nou eenmaal niet en zeker niet publiekelijk. Door te stoppen en geen uiting te geven aan wat er zich eigenlijk in mijn systeem wilde bewegen, hield ik deze naar buiten bewegende energie vast in mijn lichaam en bouwde ik onnodig fysieke en emotionele spanning op.

“We don’t stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing”
-George Bernard Shaw-

Rebalancing heeft mij opnieuw de kracht van spelen laten her-inneren. Her-inneren betekent voor mij; opnieuw contact maken met mijn ware aard, mijn essentie.
In Rebalancing maakt beweging deel uit van het lichaamswerk, in de vorm van bijvoorbeeld dans en actieve meditatie. Wanneer spanning (geblokkeerde energie) zich in ons lichaam heeft opgehoopt kan dit zich uiten in  fysieke- of emotionele spanning en ook als stress, depressie en burn-out.

Beweging en dans kunnen je uitnodigen en ondersteunen om deze ‘bevroren’ energie weer in beweging te brengen, waardoor er ruimte en ontspanning in je lichaam en in je hoofd kan ontstaan. De spanning wordt door beweging zachter en vloeibaarder. Uiteindelijk brengt speelsheid en beweging je weer in contact met je ware aard, met jouw essentie.

Energie is alles bepalend voor ons bestaan.  Het zet ons in beweging, bepaalt onze stemming, keuzemogelijkheden, motivatie, communicatie en onze relatie met onszelf en anderen. Heel belangrijk dus om de energie vrij en ongedwongen te kunnen laten stromen.
 
Dus…….hoe vaak speel, vrij, lach en dans jij vrij en ongedwongen? 

 
In deze nieuwsbrief heb ik teksten en video’s verzameld over het belang en de kracht van spelen.  Mijn wens is dat je je kunt laten inspireren door de teksten en sprekers om zelf nog meer te gaan spelen, om nog meer vrij en ongedwongen te Zijn; om uiteindelijk weer te worden wie je eigenlijk al bent. Volledig in contact met jouw essentie, jouw ware aard!
 
Wil je dit ook daadwerkelijk zelf de kracht van spelen en bewegen ervaren? Bekijk dan ons Rebalancing aanbod en schrijf je in voor bijvoorbeeld onze Stilte retraite, Winterworkshop of één van onze andere workshops.

Klik hier om terug te gaan naar de nieuwsbrief.