Aanraking

Aanraking is een directe weg tot voelen, een directe weg tot jezelf

Aanraking is zo universeel en van alle tijden. Toch kan werkelijke aanraking zo ver weg zijn in het dagelijks leven. Dan bedoel ik niet een handschudding, een korte knuffel of een vriendschappelijke hand op een schouder. Die vormen van aanraking komen gelukkigerwijs meer en meer in de maatschappij voor, ook onder jongeren.
De aanraking waar ik nu over spreek, is een aandachtige, liefdevolle aanraking. Eentje die vertraagd op je af komt en echt contact maakt. Een aanraking waarin opperste aandacht en aanwezigheid is, zowel van diegene die aanraakt als van de ontvanger, waardoor de buitenwereld even helemaal stilvalt.

Zo’n aanraking vrij van doel of oordeel is heel wat.
Het vraagt een grote bereidheid en ook moed om deze aanraking te ontvangen en binnen te laten komen. Om ons te openen voor het contact en bovenal om ons te openen voor wat er op dat moment aangeraakt wordt in onszelf. Natuurlijk onze huid, maar zeker ook alles voorbij de huid. Alles wat er in die wereld in ons lijf te ervaren is. Prettig en onprettig. Door al die ervaringen heen, wordt een wijsheid in ons lichaam voelbaar. Want een opperst aandachtige, aanwezige aanraking heeft dat effect. Dat wat eerder nog verborgen was, openbaart zich. En dat vraagt moed en durf.

Het toelaten van de wijsheid in het lichaam, brengt direct meer gevoelsmatige ruimte. Ook ademruimte, lucht. We raken losser van de identificatie met denken en doen en van de gerichtheid op onze omgeving. Als vanzelf dalen we dieper af, laag voor laag. Ons lichaam en ons energieveld vullen zich meer en meer met bewustzijn.

Daar waar bewustzijn is, is leven. Wanneer we de route naar beneden afleggen, zal er meer ontspruiten, meer tot leven komen. Natuurlijk leven we altijd, toch zijn vele delen van onszelf, als essentiële kwaliteiten en vrije levensenergie, voor een deel slapend aanwezig. Het is voorradig, alleen laat het zich niet zien of voelen. Want wíj́ geven niet thuis.
Dit tot leven komen ervaren veel mensen als stroming of openen. Het in contact komen met iets wezenlijks waarvan ze langere tijd losgeraakt zijn. Een thuiskomen.

Via het lichaam kom je weer thuis. En thuis is veel meer dan een fysieke en persoonlijke ruimte waar we veilig, open en verbonden met onszelf voelen. Thuis staat ook voor een diepe verbinding met Het Leven, met het oneindige alles. In Rebalancing beleven velen een diepere verbinding met de bron (noem het Spirit, God, Al).
Adhyashanti verwoordt dit mooi in zijn video ‘Our true body’, onderaan deze nieuwsbrief.

Aanraking is een directe weg tot voelen, een directe weg tot jezelf. En daar eindigt het niet. Het is een begin, zonder einde. Een reis die elk moment voor ons ligt.
Eén aanraking, één ademhaling, één moment van aandacht en aanwezigheid is voldoende om deze wezenlijke reis te ervaren.

Emile Buring
Hoofdtrainer en Directeur Rebalancing School